Några ord om kreativitet

Sprang på denna lista över näringslivets 100 mest kreativa personer. Spännande och intressant samling av människor som vågat tänka annorlunda. Personligen har jag en lite avig inställning till ordet kreativ. Det kan bero på att vi under min tid i Marknadsakademien hade kreativitet som övergripande tema och jag mer eller mindre varit med om att dissekera ordets betydelse och vända upp å ner på dess innebörd med förstoringsglas. Kreativitet kopplas lätt ihop med glada färger, med uttryck som ”outside the box” och som något man måste vara när man har för lite resurser. Kan vara. Men framförallt anser jag att  kreativitet handlar om att tänka och göra på ett sätt som skiljer sig ifrån det som man brukar. HUR får man sin hjärna att tänka och göra saker som den inte brukar? Jag hävdar att det inte går. Vår hjärna behärskar helt enkelt inte att tänka helt nytt – rent fysiskt. Å därför blir kreativitet för mig personligen ett ganska obetydligt uttryck. Om vi däremot låter kreativitet betyda att man åtminstone anstränger sig för att hitta nya lösningar, vägar och synvinklar – då älskar jag kreativitet! Det är när man försöker göra som man inte brukar göra som man kan hitta de mest innovativa och oförutsägbara lösningarna. För det måste faktiskt få vara oförutsägbart och förutsättningslöst. Därför tycker jag inte att man kan säga ”var kreativ” till någon som ska hålla ett event och har slut på budget. Det är inte att vara kreativ i mina ögon. Då ramarna ( = det finns ett givet mål att landa i) redan på förhand satt stopp för att tänka annorlunda ( = kreativiteten). Förstår ni hur jag tänker eller är det bara rörigt? Kreativitet är i varje fall inte logiskt, så mycket kan vi nog vara överens om.

/Emelie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Besökarnas kommentarer

I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg. Läs mer i vår policy om kommentarer!
Entreprenör24 ansvarar inte för innehållet i kommentarerna.

Läs mer
 
När är rätt tid att förändra om inte här och nu?

I dagarna presenterade vår favoritstiftelse AllBright en rappor..

 
Vi är så glada över att våra ungdomsmisstag är just - våra egna.

Läser den här artikeln i Resumé och kommer direkt att tänka på ..

 
Mentorskap över företagsgränserna!

Läser en artikel här på sajten som ger tips på hur man får anst..

 
En stor inspirationskälla...

... har gått ur tiden. Jag talar förstås om fantastiska Kristia..

 
Hur får man fler kvinnliga topptalanger att bli ledare?

Den frågan skulle vi gärna ha ett brett, djupt och genomtänkt s..

 
Även om sommaren inte verkar vilja ta slut...

... får vi nog acceptera att hösten är här! Å det betyder att d..

 
Några ord om kreativitet

Sprang på denna lista över näringslivets 100 mest kreativa pers..

 
Vad tror Facebook att just du gillar?

Vi är ytterligare ett steg framåt i den personaliserade anpassn..

 
Utmanade vs. utmanande

Det här må vara off topic, men jag tycker ändå att vi ska prata..

 
Entreprenörer som inte ligger på latsidan!

Hej! Sommartider, sommartempo och en hel del semestrar. Även..